Blog over huizen aan de Costa Blanca en Costa Calida Blog over huizen aan de Costa Blanca en Costa Calida

Blog over huizen aan de Costa Blanca en Costa Calida

Rayos de Sol

Emigreren naar Spanje

september 17, 2020
Emigreren naar Spanje

Het leven in Nederland en België is geweldig. Alles is goed georganiseerd. Salarissen en sociale voorzieningen zijn beter dan in de meeste andere landen. De veiligheid is vrij goed en corruptie is beperkt. Toch kriebelt het bij veel mensen; er ontbreekt iets. Of het nou het weer is, te veel dagelijkse stress of de behoefte aan iets nieuws... er moet meer uit het leven te halen zijn en het zuiden lonkt!

Spanje neemt al jaren een hoge plek in bij de toekomstdromen van menig Noord Europeaan. Het klimaat, het buiten leven, het eten, de mentaliteit. En zo is er nog een hele lijst van punten te noemen waardoor reeds vele mensen hebben besloten te emigreren naar Spanje. Soms is de reden werk gerelateerd en is een Spaanse baan reden voor verhuizing. Vaak is ontstressen een belangrijke reden. Ook richting de pensioenleeftijd overwegen veel mensen een verhuizing naar een aangenaam klimaat.

Emigreren naar Spanje: wat komt er bij kijken?

Tussen droom en werkelijkheid zit een hele wereld. Emigreren naar Spanje betekent ook de taal leren, een huis vinden, voorzien in een inkomen, een school voor de kinderen, medische zaken regelen, verzekeringen, etc. Dit zijn zaken die de nodige voorbereidingen vergen en de nodige vragen oproepen.

Wij van Rayos de Sol hebben hetzelfde proces doorlopen en we kunnen u geruststellen: het is de moeite waard! Op elke vraag komt een antwoord en online is veel nuttige informatie beschikbaar. Zo zijn er fora en Facebook groepen over emigreren naar Spanje en ook via de Ambassade kan er informatie gevonden worden over wonen en werken in Spanje. Het is zeker aan te raden om zelf een aantal keren naar Spanje te gaan om een goed beeld te krijgen van het land en de regio´s voor u definitief beslist om te emigreren.

Waar wonen in Spanje?

Als u nog geen baan of huis heeft, dan is het bepalen van de ideale plek in Spanje een belangrijke stap. De beste locatie is voor iedereen anders. Kust of binnenland, nabijheid van een vliegveld en vele andere factoren spelen een rol. Voor oudere mensen zijn nabije medische voorzieningen vaak een belangrijke eis. Gelukkig is de kwaliteit van het Spaanse zorgsysteem zeer goed. Jongere mensen zoeken veelal een plek nabij een stad met werkgelegenheid. Ook het klimaat speelt een grote rol bij de locatiekeuze. In Zuid Spanje kan het in de zomer erg heet zijn en in het Noordwesten regent het soms net zoveel als in Nederland. Verdiep u dus goed in de verschillende seizoenen.

Werk in Spanje

In Spanje is de werkloosheid traditioneel wat hoger dan in Noord-Europa, maar er zijn zeker interessante banen te vinden voor mensen die hun talen spreken en voor vakmensen. Veel buitenlanders vinden werk in toerisme of dienstverlening gericht op buitenlanders, bijvoorbeeld aan de Costa´s of op de Spaanse eilanden. Grote internationale bedrijven zitten veelal in Madrid, Barcelona en Valencia. Houd er rekening mee dat het salarisniveau in Spanje lager ligt dan in Nederland of België. Aan de andere kant is het leven buiten de grote steden in Spanje nog vrij goedkoop en helemaal in het binnenland. Portals waar u werk kunt vinden zijn bijvoorbeeld Infojobs en Monster. Dit betreft veelal Spaanstalige vacatures. Voor aanbod van werk in andere talen kunt u kijken bij internationale recruitment bureaus of bij lokale uitzendbureaus, vooral in de grote steden.

Scholen in Spanje

In Spanje is het schoolsysteem anders dan in Nederland. Als u kinderen heeft in de schoolgaande leeftijd, is het verstandig u te verdiepen in de verschillen en de opties om zo min mogelijk achterstand op te lopen bij de overstap. Voor het basisonderwijs kunt u veelal kiezen uit publieke scholen, privéscholen of semi-privé. De kwaliteit hangt vaak af van de betreffende scholen. Als u internationaal onderwijs wenst, dan is een privéschool vaak de beste keuze. Voor meer informatie over het Spaanse onderwijssysteem verwijzen we u naar deze handige gids van Nuffic.

Woning vinden Spanje

Alvorens uw verhuizing te plannen is het handig om een woning te regelen in Spanje. Veel mensen gaan eerst iets huren, maar als u overtuigd bent van de locatie en uw plannen, dan is direct kopen een goede optie. In Spanje zijn diverse portals om een woning te vinden, als equivalent van Funda Spanje. Eén van die portals die ook Nederlandstalig aanbod vertoont is Idealista. U kunt hier zowel huur- als koopwoningen vinden.

Aangezien het kopen van een woning in Spanje anders werkt dan in Nederland, is de ondersteuning van een aankoopmakelaar aan te raden. Zo is het verstandig om te verifiëren of de woning legaal gebouwd (of verbouwd) is, of er lasten op rusten, hoe het bestemmingsplan is etc. Een koper in Spanje heeft meer eigen verantwoordelijkheid dan in Nederland, waar een notaris veelal een actievere rol heeft. Rayos de Sol heeft als Nederlandse makelaar in Spanje veel ervaring met de begeleiding van Nederlanders en Belgen bij het kopen van hun Spaanse woning. We helpen u graag bij het vinden van uw ideale woning. Bekijk hier ons totale aanbod van huizen te koop in Spanje.

Als u de Spaanse woning wilt financieren, lees u hier meer over het verkrijgen van een hypotheek in Spanje.

Tot slot bevelen we u aan om ons artikel te lezen over Spaanse gewoonten als inleiding op de Spaanse cultuur.

We wensen u veel succes bij het voorbereiden van de emigratie naar Spanje!

Deel

WhatsApp