Blog over huizen aan de Costa Blanca en Costa Calida Blog over huizen aan de Costa Blanca en Costa Calida

Blog over huizen aan de Costa Blanca en Costa Calida

Rayos de Sol

Investeren in Spaans vastgoed: 5 redenen waarom dit een goed idee is

februari 24, 2023
Investeren in Spaans vastgoed: 5 redenen waarom dit een goed idee is

In dit artikel willen we u informeren over het investeren in Spaans vastgoed. Waar het jaren geleden nog de moeite waard was om uw geld op een spaarrekening te zetten, is dat al lang niet meer het geval. Onder andere nog steeds lage rente en inflatie zorgen ervoor dat u uw geld beter kunt investeren, dan er niets mee te doen.

U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw geld te steken in bijvoorbeeld cryptovaluta, een optie die vooral de laatste jaren in populariteit is toegenomen. Het nadeel hiervan is echter dat het niet tastbaar of waardevast is. Dit betekent dat er meer risico bij komt kijken dan bij andere investeringsmogelijkheden.

Een voorbeeld van een betere keuze is investeren in Spaans vastgoed. Maar waarom is dat zo'n goede keuze? In dit artikel delen we een aantal redenen met u om vandaag nog op zoek te gaan naar uw woning onder de Spaanse zon.

Reden 1: De verslechterende woningmarkt in Nederland en België

Uit de recente cijfers m.b.t. de prijsontwikkeling van koopwoningen in Nederland bijvoorbeeld (bron: CBS prijsontwikkeling koopwoningen Januari) blijkt dat koopwoningen in januari 2023 slechts 1,1 procent duurder waren dan het jaar daarvoor. In december 2022 was deze stijging t.o.v. een jaar eerder nog 2,7% en deze trend is al maanden dalende. Als we de grafiek die u in het artikel van CBS kunt vinden bekijkt, zult u net als velen concluderen dat het slechts een kwestie van maanden is tot er sprake is van prijsdalingen. Ook als we kijken naar de Vlaamse vastgoedmarkt lijkt de tijd van prijsstijgingen voorbij (bron: Bouwenwonen.net)

Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, wat betekent dat het lastiger is om een hypotheek te krijgen en maandlasten van een nieuwe hypotheek aanzienlijk hoger worden. Dit betekent dat veel potentiële huiskopers het met een lager budget moeten doen en woningbezitters de hypotheek liever laten zoals die is (en mede daarom geen nieuwe woning aankopen). Veel investeerders daarentegen verkopen juist nu hun panden in België en Nederland; niet alleen vanwege de lagere prijsstijgingen, maar zeker ook vanwege de strengere regels m.b.t. verhuur en milieu.

Deze statistieken zorgen ervoor dat het minder aantrekkelijk wordt om een woning in Nederland of België te kopen. De huizenprijzen nemen namelijk vooralsnog zeker niet toe, waardoor de kans op verkopen met overwaarde minimaal wordt. Sterker nog; een mogelijk toekomstig verlies is zeker niet ondenkbaar voor nu aangekochte woningen. Dit is dus een goede reden om in plaats daarvan te investeren in vastgoed in Spanje.

Reden 2: De stijgende vastgoedprijzen in Spanje

De Spaanse woningmarkt kreeg een flinke klap door de crisis begin deze eeuw, maar is sindsdien weer gestabiliseerd. Sterker nog: de huizenprijzen nemen alleen maar toe! Sinds Corona is de stijging aanzienlijk en dit is een trend die verwacht wordt door te gaan in de komende jaren.

Dit betekent dat het een goede beslissing is om op dit moment te investeren in vastgoed in Spanje. Het is hierbij uiteraard wel van belang om een weloverwogen keuze te maken. Denk daarom goed na over waar u de woning wilt kopen en ook wat voor soort woning bij u past.

Ons werkgebied is de Costa Blanca en Costa Cálida, om verschillende redenen. Het klimaat is gedurende het hele jaar goed, het gebied is goed te bereiken vanuit zowel Nederland als België en er zijn veel plekken die nog niet extreem toeristisch zijn, iets wat wel het geval is in andere gebieden in Spanje.

Reden 3: De mogelijkheden tot verhuur

Het is u vast niet ontgaan: de mogelijkheden met betrekking tot verhuur van een woning aan de Costa Blanca en Costa Cálida zijn eindeloos!

In de afgelopen jaren zijn platformen als Airbnb ontzettend gegroeid, waar u uw woning of een deel van uw woning voor vakantieverhuur aan kunt bieden. U hoeft hier niet eens voor in Spanje te zijn, want er zijn tal van bedrijven die zaken zoals de sleuteloverdracht en schoonmaak van uw woning voor u kunnen regelen. Meer hierover leest u hier.

Daarnaast kunt u er natuurlijk voor kiezen om uw Spaanse woning voor langere termijn te verhuren. Het voordeel hiervan is dat u per maand een vast extra inkomen heeft, waarmee u ook eventuele hypotheeklasten kunt dekken. Daarnaast hoeft u geen tijd en geld te besteden aan het wisselen van gasten, want er zitten vaste verhuurders in.

Voor welke verhuuroptie u ook kiest, dit is een geweldige manier om een deel van uw investering terug te verdienen. Bovendien kunt u ook beslissen om uw woning slechts een gedeelte van het jaar te verhuren, om er vervolgens in de rest van de tijd zelf gebruik van te maken. Kortom, investeren in een vakantiewoning in Spanje heeft vele voordelen!

Reden 4: Uw eigen woning onder de zon

We horen u denken: maar wat als ik mijn woning niet wil verhuren, maar er zelf in wil wonen?! Dit is natuurlijk ook een geweldige keuze, en een droom die veel van onze klanten hebben.

Ieder jaar kiezen duizenden Nederlanders en Belgen ervoor om te investeren in Spaans vastgoed, en zo hun droom om onder de Spaanse zon te wonen, waar te maken. Want hoe heerlijk is het als u 's ochtends de gordijnen opentrekt en u het prachtige platteland of de zee ziet? We kunnen ergere manieren bedenken om wakker te worden!

Ook als u niet direct van plan bent om te emigreren naar Spanje is uw eigen woning in Spanje is een geweldige investering voor op de lange termijn, want de huizenprijzen zullen hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar toenemen in de komende jaren. Zeker als u een strategische keuze maakt, krijgt u een flink rendement. Zo zullen woningen vlak bij zee altijd in trek blijven.

Bovendien krijgt u in Spanje een hoop meer waar voor uw geld dan in Nederland of België. De huizenprijzen liggen in Spanje relatief laag, waardoor u verrast zult worden door de mogelijkheden binnen uw budget.

Reden 5: Ongunstig beleid overdrachtsbelasting in Nederland

Een andere reden om in Spaans vastgoed te investeren, is het ongunstige beleid rondom overdrachtsbelasting in Nederland.

Waar het percentage eerst op 2% stond, is dit inmiddels toegenomen tot 8% wanneer u een woning aanschaft waar u zelf niet in zal gaan wonen. Dit betekent dat u dit percentage betaalt wanneer u wilt investeren in vastgoed. Deze bedragen kunnen aardig oplopen, wat het minder aantrekkelijk maakt om een extra woning in Nederland aan te schaffen.

Kortom: het is hét perfecte moment om te investeren in Spaans vastgoed!

Zoals u heeft kunnen lezen, is het een geweldige tijd om te investeren in Spaans vastgoed. Het is echter wel belangrijk dat u zich goed laat informeren door experts die weten waar ze het over hebben.

Wij van Rayos de Sol hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van Nederlanders en Belgen die hun woning aan de Costa Blanca of Costa Cálida willen aanschaffen. Samen kijken we graag met u naar uw wensen en de bijbehorende mogelijkheden.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Meteen aan de slag? Start uw zoekopdracht en we snel met een eerste selectie bij u terugkomen.

Deel

WhatsApp